Sådan får du børnenes opmærksomhed på win-win måden

Home  >>  Uncategorized  >>  Sådan får du børnenes opmærksomhed på win-win måden

Sådan får du børnenes opmærksomhed på win-win måden

On april 7, 2017, Posted by , In Uncategorized, With No Comments

Nina spørger: ”Hvordan får jeg mine børn til at lytte til mig?”

“Det er specielt, når vi skal spise,  at det er svært, at få dem til at stoppe det de er i gang med og få dem over til spisebordet. Det er også svært at få deres opmærksomhed, når de skændes med hinanden?”

Her kommer mine forslag på, hvordan du kan få børnene til at komme, når I skal spise:

  1. Prøv noget nyt. Hvis børnene ikke kommer, når du kalder på dem, så prøv noget nyt. Når det vi gør, ikke virker, er det en god idé at være kreativ og finde en ny måde at gøre tingene på, indtil vi finder det, der virker. Mange gange har vi det med at gentage, det vi gør, og forvente at vores børn, reagere anderledes. Vi synes det er dem, der ikke opfører sig ordentligt. Men får vi ikke den reaktion, vi ønsker, (for det er jo vores ønske) så må vi prøve noget andet, hvis vi ønsker at få en anden reaktion fra dem. Det kan jo være, de er så opslugte i den leg, det tv program eller computerspil de er i gang med, at de slet ikke har hørt dig. Så kan det fx. være en god idé, at gå over til dem, lægge en hånd på deres skulder og sige: ”Kom skat vi skal spise”.
  2. Observer dig selv. Oftest er vi forældre alt for fokuserede på, hvad vores børn gør, at vi helt glemmer os selv. Det kan være, at måden du inviterer dem til middagsbordet på, der ikke er så flatterende. Læg mærke til hvordan dit tonefald og kropssprog er. Er du stresset og sur, vil de sikkert hellere blive. For her er der er ro og sjov.
  3. Det du ønsker, skal du få. Hvis du hænger fast i en vibration af frygt, tvivl og begrænsninger, vil du uundværligt tiltrække det. Eller som C.G. Jung sagde: ”Det du modstår, består” Hvis du fx har tanker ala: ”Nu skal vi igen kæmpe med at få dem til middagsbordet!”, vil dine børn mærke din tvivl og manglende tillid til dem, og agere derefter. Så tjek dine tanker og dit humør inden du kalder på dem. Finder du ud af de er negative, så tag nogle dybe vejrtrækninger og hav tillid til at de kommer, når du siger værsgo.
  4. Vores børn gør, det vi gør. Tjek om du generelt er godt til at være nærværende og lytter til dine børn, eller er du tit fraværende? Lytter du og din partner til hinanden, eller taler i ofte forbi hinanden? Som forældre er vi børnenes vigtigste rollemodeller, derfor er det vigtigt løbende at tjekke om vi forældre trænger til at lave nogle småjusteringer.
  5. Familiemøde. Når jeg ikke kan løse en udfordring selv, kalder jeg til familiemøde. Her ville jeg sige noget ala: ”Jeg bliver irriteret over, I ikke kommer, når jeg har stået og lavet mad til os, og I så ikke kommer. Jeg vil gerne finde en løsning på det, og tænkte vi kan finde en løsning sammen. Kan I sige mig, hvorfor I ikke kommer ,når jeg kalder? Har i forslag til en løsning? Mine sønner bad bla. om jeg kunne sige til ½ time før vi skulle spise, så de ikke skal stoppe midt i et computerspil.

 

Her kommer mine forslag til, hvordan du kan få deres opmærksomhed i konflikt situationer:

  1. Prøv noget nyt. Igen vær kreativ og tænk ud af boksen, hvis det du gør nu ikke virker. Når børn er triggede, kan de ikke bare slippe konflikten og lytte. Derfor skal vi altid starte med at tage en pause. Du kunne fx pege på ruden og sige noget ala: ”Er det en fugleskid, der sidder på ruden, der?” Når du har fået deres opmærksomhed, kunne I tale om, hvad den fugl mon har spist… Derved har du skabt en pause, og børnene er formentlig ikke længere triggede. Og nu kan de lytte til dig
  2. Observer dig selv. Deltager du i konflikten, så I alle tre skændes? Så hop ud af konflikten igen. En konflikt kan ikke løses i den energi den er skabt i, derfor tag en pause, så energien igen bliver hævet. Herfra kan den løses.
  3. Det du ønsker, skal du få. Hvis du hænger fast i en vibration af frygt, tvivl og begrænsninger, vil du uundværligt tiltrække de ting. Læg mærke til om du, ofte tale om, hvor meget dine børn skændes.
  4. Vores børn gør, det vi gør. Tjek om du og din partner hurtigt tyr til skænderier. Ender det gerne med, at I synes I vil have ret, eller går I efter at finde den bedste løsning i en given situation? I er rolle modellerne. Vær det, I ønsker af jeres børn.
  5. Privat møde. Et familiemøde virker sjældent godt, fordi de hurtigt vil tale i munden på hinanden. Når børnene skændes, er det oftest bedst at skille dem ad. Det kan være svært ikke at komme til at sige noget, og forsvare sig selv, mens den anden søskende har taletid, fordi de føler sig angrebet. Se videoen Børnesamtaler i BørnihusetTV

 

Har du også et spørgsmål

Så skriv til mig på: marianne@helhjertetfamilieliv.dk